Wat is nou een goede schooltas

Wat is nou een goede schooltas

“Hé, schooltas, waar ga je met die brugpieper heen?” Uit deze veelgehoorde kreet blijkt wel dat de relatie tussen tas en leerling hecht is; je ziet soms amper waar de een begint en de ander eindigt. Hoe komt een brugger eigenlijk tot zijn keus?

Menig groep 8-leerling heeft zich de eeuwen door over die vraag het hoofd gebroken. Net zoals de middelbareschoolleerling van wie het ding na een paar weken of maanden ‘overleden’, beschadigd of ernstig besmeurd was. Wat is de perfecte tas?

Het antwoord op de die vraag is moeilijk te geven, omdat het per persoon en situatie verschilt. Wel is het mogelijk om enkele veel genoemde criteria op te sommen: prijs, degelijkheid, kleur, inhoud, gewicht, aantal vakken, merk, materiaal, maar vooral uitstraling. Daaromheen cirkelen dan ‘levensvragen’ als: “wat zullen mijn klasgenoten van dit model vinden”, “welke modellen en merken zeulen zij eigenlijk mee”, “past deze tas bij mijn persoon” en “moet ik het advies van mijn ouders overnemen”?

Om de laatste vraag er even uit te lichten: als het aan veel ouders ligt, komt er een tas in huis die van degelijk bruin leer is (varkens- of rund-), een tas met een stevig handvat, veel vakken, een tas die jaaaren mee kan, net zoals het exemplaar van pa of ma, dat soms nog ergens op zolder ligt opgeslagen. “Zo goed als nieuw, die tas kun je zo meenemen, echt…”

De meeste leerlingen zullen zich door die opmerking niet laten overhalen, want het ‘geval’ van pa of ma is natuurlijk hopeloos ouderwets, niet chill, totaal uit de tijd. En ze hebben gelijk: de schooltas anno 2015 is doorgaans van synthetisch materiaal (polyester en nylon), soms met een paar verstevigingetjes van (kunst)leer en bezit ‘slechts’ één of hooguit twee vakken. Het tweede vak is dan bedoeld voor een netbook of tablet. Uiteraard biedt een beetje tas in deze tijd nog een vak, maar dat is de benaming “vak” amper waard: een kleine uitsparing voor de nog trouwere metgezel van elke leerling, de mobiele telefoon.

Maar hoeveel vakken een tas ook heeft, van welk materiaal hij ook is gemaakt – het valt allemaal in het niet bij zijn uitstraling. Kan een leerling zich met zijn tas profileren op de manier die hij wil? Past de tas bij zijn persoonlijkheid? Dat zijn de vragen waar het om draait. Wil je je aanpassen aan een groep, waarbinnen Eastpack het gangbare merk is of wil je je juist onderscheiden met een Enrico Benetti, Vans of Spiral? (Vaak minstens zo goed, maar een stuk goedkoper.) Wat dat betreft is het leven op de middelbare school niet wezenlijk anders dan dat in de ‘grotemensenwereld’… 

bekijk meer schooltassen bij Gavetas.nl  nu met 15% gave Sinterklaas korting. kijk op de site voor de code.

Gavetas.nl 9,2 /10 - 2838 beoordelingen