Verschillende leersoorten van The Chesterfield Brand

Eerst even dit over leer in het algemeen:

De meeste producten van The Chesterfield Brand zijn gemaakt van rundleer en een klein gedeelte is gemaakt van soepel Buffalo leer. Alle leersoorten die The Chesterfield gebruiken voldoen aan de EU-regelgeving. Het gaat hier om de REACH-standard, de hoogste norm die getest wordt door internationaal gecertificeerde testbureaus. Leer is een bijproduct, dat wil zeggen dat geen enkele koe geslacht wordt speciaal voor het leer.

The Chesterfield Brand ziet haar leerproducent als partner in plaats van leverancier. De leervoorziening gaat niet via een tussenhandelaar, in plaats daarvan is er een directe lijn met de productiefaciliteit. De fabriek wordt gemiddeld 6 keer per jaar bezocht en The Chesterfield Brand heeft op deze manier een grote invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van het leer.

Bij The Chesterfield Brand is het leer zo vlak mogelijk, dit is een van de USP’s van het merk. De huiden komen onder andere uit Australië, Argentinië, Brazilië en India. Elke huid is verschillend, onder andere qua absorptievermogen. Elk onderdeel van een tas, van de schouderriem tot de rits puller, wordt apart bewerkt, dat maakt het bewerkingsproces erg arbeidsintensief

Het Looiproces:

• Als de koeienhuid aankomt in de looierij, wordt de huid eerst in een grote trommel gewassen en geweekt zodat de haren loslaten. De huid wordt vervolgens gelooid in vaten, dit om haarresten te verwijderen en bederf tegen te gaan. Voor dit proces kunnen verschillende stoffen gebruikt worden, The Chesterfield Brand maakt zowel gebruik van chemisch als plantaardig looien. Hierna wordt het leer geperst om vocht uit het leer te halen.

• De toplaag en onderlagen worden van elkaar gesplitst, de egale toplaag is de mooiste en sterkste laag van de huid. Na het splitten wordt de huid voor een tweede keer gelooid in vaten voor de gewenste afwerking, kleur en soepelheid. De gesorteerde huiden worden hierin geverfd en gevet.

• Het leer wordt vervolgens soepel geklopt en gedroogd. Dit drogen kan aan de hand van een vacuümpers of met een droogoven waarbij de huiden hangen. In India hebben wij de mogelijkheid om het leer aan de zon te drogen, hierdoor krijgt het leer een nog diepere kleur. Na dit proces is het leer klaar voor de nabewerking.

• Ten slotte wordt de finishlaag op de huid aangebracht met bijvoorbeeld een spuitmachine.

Vergeet niet: geen huid is hetzelfde en daarom is elk leren product uniek

Cow Wax Pull Up Leather:

Dit is de meest gebruikte leersoort van The Chesterfield Brand. Na het persen wordt het leer handmatig gekleurd met aniline kleurstoffen die geïmpregneerd zijn met natuurlijke oliën en wassen in plaats van verf en pigmenten. Deze zachte afwerking zorgt ervoor dat de stoffen niet op de huid blijven liggen, maar in de poriën van de huid trekken waardoor de natuurlijke vintagelook ontstaat. Omdat deze leersoort alleen met was wordt bewerkt en niet met kleur wordt gespoten is het een erg duurzaam product en behoudt het zijn kwaliteit en kleur.

Soft Antique Crust Cow Leather: 

Deze leersoort wordt gebruikt voor de Black Label collectie van The Chesterfield Brand. Dit leer is het duurste om te maken, omdat het plantaardig gelooid wordt. Dat wil zeggen dat het volledig vrij is van chemicaliën, er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Hetgeen wat een Black Label zijn eigen karakter geeft, is de uitgebreide ‘Dompelbadtechniek’ (Engels: Piece-Dying). Black Label producten worden zonder bewerking al in elkaar genaaid inclusief voering, metalen accessoires en ritssluitingen. Vervolgens wordt deze als complete tas in een bad gelegd van verschillende natuurlijke producten waardoor alles tegelijkertijd wordt bewerkt. Hierna wordt elke tas opgehangen om in de zon te drogen en daarna nog met de hand na geverfd en gedeeltelijk opgepoetst. Deze techniek zorgt er voor dat elk product een uniek karakter krijgt doordat er altijd verschil zit in het absorptievermogen van een huid. Ook is deze techniek de reden van de katoenen voering in deze producten, de katoenen voering wordt mee gekleurd door de hoofdbewerking en is ook de enige stofsoort die gecombineerd kan worden met de ‘dompelbadtechniek’.

AntiqueBuff Crumbled Leather:

Deze leersoort is gemaakt van Buffalo leer. Buffelhuid is over het algemeen een hardere leersoort, maar The Chesterfield Brand heeft in samenwerking met de fabriek een speciaal behandelproces ontwikkeld waardoor het soepel blijft. Omdat met machinale spraying alleen een effen geheel mogelijk is, wordt deze leersoort met de hand in de juiste kleur gespoten. Dit zorgt voor het zo genoemde ‘two tone’ effect.

Washed Polished Vintage Cow Leather:

Deze leersoort wordt op andere wijze bewerkt dan de andere leersoorten van The Chesterfield Brand. Nadat het leer op kleur is gemaakt, wordt de tas in elkaar genaaid en in een speciale wasmachine ‘gewassen’. In tegenstelling tot andere leersoorten wordt na het drogen de tas opgevuld met papier en met doeken gepolijst, dit zorgt voor de glans op het leer.

Cookburn Vegetabale Cow Leather:

Ook deze leersoort is van een koe gemaakt. Het bijzondere aan de bewerking van dit leer is dat na het in elkaar naaien van de tas, deze in een soort droger gaat. Hierbij wordt de tas onder hoge temperatuur in houten vaten ‘getumbled’. Dit proces zorgt ervoor dat de tas krimpt (zo’n 15%), waardoor een vintage-look wordt gecreëerd. Net als Black Label is Cookburn een plantaardig gelooide leersoort, dat wil zeggen dat het volledig vrij is van chemicaliën en er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke producten.

Soft Class Cow Leather:

De Soft Class is het nieuwste leersoort van The Chesterfield. Dit rundleer heeft een speciaal effect omdat het dikker is dan onze andere leersoorten. Normaal wordt de huid gesplitst in drie lagen, bij de Soft Class wordt de huid in slechts twee lagen gesplitst wat ervoor zorgt dat het leer tot 20% dikker is. Daarnaast is de Soft Class ‘finished’ leather wat betekent dat het in de kleur gespoten is. Dit zorgt samen met een flexibele geverfde contrastrand voor een modernere en meer ‘cleane’ look.”

Gavetas.nl
Marknesserweg 28 8316 PB Marknesse
0857846963
[email protected]